Raskas matka, josta olen kiitollinen

Unen ja levon asettaminen etusijalle elämässäni ei vienyt minulta mitään pois, se antoi vain järjettömän paljon lisää. Olen kaikesta velkaa unettomuudelle. Se oli kuitenkin raskas matka kulkea yksin.

"

Unettoman maailma

Maailma, jossa elämme on muuttunut uskomattomilla tavoilla. Ihmisen halu kasvaa ja kehittyä on vienyt meidät pidemmälle kuin olemme uskaltaneet edes ajatella. Muuttunut maailma on lisännyt myös ihmisen tietoisuutta, laajentanut näköaloja ja haluamme elämältä yhä enemmän nyt kun kaikki mahdollisuudet ovat lähes jokaisen meistä käsien ulottuvilla. Teknologia mahdollistaa meille työskentelyn, opiskelun ja sosiaaliset suhteet mistä vain ja milloin vain. Elämästä halutaan merkityksellistä ja oman näköistä, nyt kun meillä on siihen kaikki mahdollisuudet.

Elämäänsä tyytymätön ihminen

Mikään ulkoinen saavutus ei tuonut tyytyväisyyttä. Kuva vuodelta 2016.

Tästä kehityksestä huolimatta olemme tyytymättömämpiä kuin koskaan. Elämä ei kovista yrityksistä huolimatta voimauta, päinvastoin. Lisääntyneet työpaineet, jatkuva reaaliaikainen yhteys muihin ja uutisten sekä somen jatkuva kuvavirta saa hermostomme jatkuvaan virittyneisyyden tilaan, jota itse vahvistamme. Lähdemme huomaamattamme vertailemaan itseämme näkemäämme ja tyytymättömyys omaan elämäämme alkaa salakavalasti kasvaa.

Mikään ei tule elämässä ikinä valmiiksi, kun uudet tavoitteet on jo asetettu ennen kuin edelliset saavutetaan. Mieli haluaa elämältä yhä enemmän ja kilpajuoksu aikaa vastaan saa meidät uhraamaan unen ja palautumisen, jonka priorisointi olisi kasvaneiden paineiden ja kuormituksen vuoksi välttämättömyys hyvinvoinnillemme. Ilman unta ei ole elämää.

Ihminen pärjää pidempään ilman vettä kuin unta, mutta silti olemme valmiit tinkimään siitä saadaksemme muutaman tunnin lisää vuorokauteen ja sen minkä perässä niin vimmatusti juoksemme.

‍Levottomuus, ahdistus, masennus, pahoinvointi ja itsekriittisyys kasvaa kasvamistaan, kun tavoittelemme asioita, joihin emme voi edes vaikuttaa. Yritykset hallita elämää johtavat vain yhteen lopputulokseen; taisteluun väsymystä ja uupumista vastaan. Mielenrauha on vaihtunut tuottavuuteen ja ihmisten tyytymättömyydestä on tullut bisnestä. Väsymys aiheuttaa häpeää ja negatiivisista tunteista on päästävä eroon hinnalla millä hyvänsä, self help -oppaat myyvät ja valmennusbisnes kukoistaa, kun joka toinen ihminen on burnoutin partaalla, vähintään muutaman kerran elämänsä aikana.

‍Ihmisen yhteys omiin tarpeisiin on katkennut, kun elämästä on tullut pikajuoksua välitavoitteesta toiseen ja päätavoitekin on alati vaihtuva. Ei ole aikaa pysähtyä miettimään minkä minussa täytyisi muuttua, vaan etsitään joku nopea ja helppo ratkaisu ulkopuolelta - ehkä joku kiva kirja tai kurssi ratkaisemaan ongelmat. Laastari avohaavaan, että pääsisi taas vähän matkaa eteenpäin. Ja lopulta mikään ei muutu. Uniongelmat palaavat, oman hyvinvoinnin kohdalla uudet rutiinit eivät tuota tulosta ja palaat vain takaisin vanhoihin tapoihin ja edelleen aina vaan väsyttää, vaikka kuinka olet työstänyt mindsettiäsi kuntoon.

‍Facing the facts - Herääminen

Uni ei ole elämästä irrallinen osa-alue, eikä hyvä uni ole vain tavoite, joka kerran saavutetaan. Se on osa jokapäiväistä elämää, siinä missä hyvä ruokavalio tai muut elämäntavat. Yksittäiset unta parantavat menetelmät eivät usein tuota tuloksia, koska pohjatyöt ovat tekemättä. Se on kuin käyttäisit paljon rahaa ja aikaa kodin kalliiseen sisustukseen, mutta olet säästänyt perustuksissa; upeakin talo voi silloin sortua hetkellä millä hyvänsä.

‍Tämä oli ensimmäisiä asioita, joita jouduin kohtaamaan itse ennen kuin oma toipuminen unettomuudesta alkoi. Siihen saakka kaiken tekemäni työn ja unenhuollon taustalla oli yksi tavoite; nopeat ratkaisut ja palava halu palata takaisin elämääni ennen unettomuutta. Joko arvaatte mikä ongelmani oli?

‍Askeleet pysyvästi parempaan uneen ovat osa prosessia, joka valmistellaan ensin pään sisällä. Muutosta pitää haluta.

Unettomuus opetti pysähtymään ja kuuntelemaan itseään

Aluksi pitää pystyä ottamaan jalka hetkeksi pois kaasulta, hidastaa tahtia ja olla todella halukas näkemään syyt ongelmiin. Ehkä myös sen, että sinun on ensin itse astuttava pois ratkaisujen tieltä. Kun pystyt sanomaan, että näin ei voi jatkua enää päivääkään, olet valmis muutokseen ja valmis näkemään myös ratkaisut. Emme voi palata elämäämme, joka aiheutti ongelmamme ja toisekseen ennen kuin aikamatkailu keksitään, se lienee mahdotonta muutenkin. Kuten ehkä tiedätkin, tekemällä toistuvasti samoja asioita, saadaan usein vain samoja lopputuloksia. Jonkin täytyy muuttua muuttuvien tarpeidemme mukana ja muutosprosessi alkaakin aina itsetuntemuksesta ja sen tiedostamisesta missä mennään nyt.

Tämä matka vie sinut myös epämukavuusalueelle, voi että miten epämiellyttävää se välillä voikaan olla. Elämän suorittaminen ja oranvanpyörässä pyöriminen, sen raskaudesta huolimatta, voi olla se ainut turvallinen jonka me tunnemme. Kun lähdemme kyseenalaistamaan toimintaamme ja kaikkea mihin olemme tottuneet, se horjuttaa meidän koko olemassaoloamme. Meillä on ollut hyvät syymme opetella toimimaan elämässä kuten nyt toimimme, mutta kun yhtäkkiä pysähdymme todella kuuntelemaan itseämme, olemmekin tuntemattomalla alueella.

Kun itse olin aikoinaan lopulta valmis kohtaamaan myös muutoksen epämiellyttävyyden ja toteamaan, että olin tehnyt asioita lähes poikkeuksetta vain omilla ehdoillani ja mukavuusalueellani, pystyin kohtaamaan lopulta ongelman ytimen. Sen mikä haastoi kaikista kipeimmin ja mikä oli pakko muuttaa. Sen mitä eniten toivoin ja pelkäsin, sen mitä yritän hallita ja jahdata. Unettomuuden pelko oli yksi vaikeimmista asioista, joita kohtasin ja selätin. Olin rakentanut niin vahvan tarinan itselleni itsestäni unettomana, että sen identiteetin purkaminen oli välttämätöntä. Niin kauan kun käyttäydyin kuin uneton, en voinut toipua siitä.

Lähes poikkeuksetta ongelman ytimessä on vahvoja tunteita, jotka jarruttavat muutosta. Pelko, häpeä, syyllisyys, riittämättömyyden tunne, suru joka ei ole tullut surruksi. Ulkoiset olosuhteet eivät usein ole ollenkaan niin vaikeat, kuin haluamme uskoa niiden olevan. On kyse enemmän ajattelutavoistamme ja siitä, mitä merkitystä asioille annamme. Unettomuuden laukaisevat tekijät ja ne ydinasiat, jotka väsymystä ylläpitävät on tuotava päivänvaloon. Lopulta ratkaisut ovat usein aika yksinkertaisia.

Unipolygrafia vuonna 2020 jonka jälkeen toipuminen alkoi.

Matka muutokseen alkaa pään sisällä, mutta konkreettinen muutos vaatii myös tekoja ja toimintaa. Tätä sisäistä ja ulkoista matkaa voimme kulkea myös yhtä matkaa. Sinun ei tarvitse olla mitenkään valmis ottaaksesi ensimmäiset askeleet, sinun ei tarvitse olla missään tietyssä vaiheessa ollaksesi valmis aloittamaan. Mutta sinun täytyy haluta sitä. Hidas muutos voi tuntua vaikealta, mutta pienet muutokset saavat usein aikaan onnistumisia, jotka tuovat juuri sen vaadittavan positiivisen nosteen, jota muutokseen tarvitaan

Epärealistiset tavoitteet ja vaatimukset itseään ja unta kohtaan johtavat epäonnistumisiin ja tekevät muutoksesta taistelua. Joustavuus ja lempeys itseään kohtaan ovat edellytyksiä tilanteen hyväksynnälle ja kun voimme hyväksyä tilanteen, lopetamme taistelun sitä vastaan. Sen jälkeen muutos voi todella alkaa.

Riittävästi kärsimystä? Joko riittää?

Oletko jo täysin kyllästynyt väsymykseen? Hyvä. Unesi muuttuu kun sinä muutut, eikä sen tarvitse olla vain raskasta työtä ja ongelmien käsittelyä. Muutokseen kuuluu antaa enemmän kuin ottaa.

Omalla matkallani löysin jatkuvan kiireen ja tyytymättömyyden (riittämättömyyden) sijaan kyvyn pysähtyä ja tuntea kiitollisuutta elämästä, joka on tutkitusti yksi voimakkaimpia keinoja parantaa myös yöunta. Kyky hallita mieltäni ja ajatteluani teki minusta tyynemmän, se auttoi eroon yliajattelusta ja murehtimisesta, jotka ovat yleisimpiä unettomuutta aiheuttavia ja ylläpitäviä syitä. Rutiinit, jotka unen priorisoiminen toivat elämääni, eivät olleet ankeita vaan antoivat voimakkaat työkalut keinon vaikuttaa elämäni mielekkyyteen. Meditaatio ja hiljentyminen antoivat kirkkautta ja selkeyttä elämääni, kyvyn keskittyä paremmin.  Ymmärrys itseäni kohtaan paransi kaikkia ihmissuhteitani. Unen ja levon asettaminen etusijalle elämässäni ei vienyt minulta mitään pois, se antoi vain järjettömän paljon lisää.

Olen kaikesta velkaa unettomuudelle. Se oli kuitenkin raskas matka kulkea yksin. Ei siksi, että muutos olisi ollenkaan niin vaikeaa kuin ajattelemme, vaan koska itse tein siitä liian monimutkaista. Mieleni sai minut uskomaan tarinoita, joissa muutos oli vaikeaa, mahdotonta. Jopa sen, että kukaan ei voisi minua auttaa, että minussa oli jotain vialla. Näiden uskomuksieni purkamisen jälkeen, muutos oli vain pieniä konkreettisia tekoja ja valintoja joka päivä. Joskus vain päätös siitä, mihin tänään annan huomioni ja energiani tai mitä sallin itselleni, oli tarpeeksi.


Oletko valmis muutokseen?

Oletko totaalisen kyllästynyt siihen elämään, jota hallitsee ainainen väsymys? Jutellaanko hetki siitä, mitkä olisivat seuraavat askeleet energisempään elämään?

Varaa aika yhteiselle juttutuokiolle kahden kesken tai hyppää ryhmäämme facebookissa, jossa saat apua ja tukea uniongelmiin ja jaksamiseen minulta, sekä muilta ryhmän jäseniltä.

Tämä sivu käyttää evästeitä

Käytän evästeitä sivuillani tarjotakseni sinulle parhaan käyttökokemuksen.