Miten hengityksellä voi vaikuttaa hyvinvointiin?

Hengityksen Voima: Hengitys on yksi helpoimmista keinoista lievittää stressiä. Hengityksellä voi vaikuttaa stressioireisiin, koska stressi vaikuttaa hengitykseen.

Vuorovaikutus kehomme ja aivojemme välillä on kiehtova. Tutkimusten mukaan jopa 80 % tästä yhteydestä kulkee alhaalta ylöspäin, kehosta aivoihin, mikä tekee kehon signaaleista erittäin merkittäviä. Tällä tavoin esimerkiksi hengityksen rauhoittaminen voi vaikuttaa suoraan mieleen ja auttaa säätämään vireystilaa.

Hengitys on tehokas mutta yksinkertainen työkalu, joka kulkee aina mukanamme. Pelkästään hengittämällä tietoisesti ja rauhallisesti voit viestiä kehollesi ja mielellesi, että kaikki on hyvin.

KATSO: videoni aiheesta hengitys tästä. Videolla voit tehdä helpon harjoituksen, jolla testaat hengitystiheytesi.

Mitä hengityksen tahti kertoo?


Ihmiskehon hengitystiheys on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä. 100 vuotta sitten ihminen hengitti tyypillisesti 6–9 kertaa minuutissa, mutta nykyään keskiarvo on 15–20. Tämä muutos kuvastaa stressaavan elinympäristön ja modernin elämän vaikutuksia hengitystiheyteen, joka on noussut huomattavasti verrattuna aiempaan.

Miksi rauhallinen hengitys on tärkeää?

Kun hengitys kiihtyy, keho viestii aivoille, että jokin on pielessä. Tämä saattaa käynnistää stressireaktion, jossa hengitys muuttuu pinnalliseksi ja kehon lihakset jännittyvät, etenkin ylävartalossa ja kasvoissa. Epätasapainoinen hengitys voi olla myös tarpeettoman syvää.

Tämä jännitys voi puolestaan tuottaa uusia stressisignaaleja aivoille – ja syntyy ikävä kierre, jossa stressi ruokkii itseään. Pitkään jatkuessaan tämä stressitila voi näkyä esimerkiksi suun kuivumisena, kuorsauksena tai jatkuvana hengityksen haukkona. Myös päivittäinen haukottelu tai tarve vetää henkeä syvään voi olla merkki siitä, että hengitys ei ole optimaalisella tasolla.

Tietoisen hengityksen harjoittaminen

Paras tapa lähteä liikkeelle hengityksen rauhoittamisessa on yksinkertaisesti huomioida sitä. Ei tarvitse lähteä muuttamaan mitään.


Voit kiinnittää huomiota hengitykseesi eri tilanteissa päivän aikana: aamutoimissa, työpäivän lomassa, kotiin palatessasi tai ennen nukkumaanmenoa. Onko hengityksesi luonnollisesti rauhallista ja syvää, vai tuntuuko se ajoittain kiireiseltä ja pinnalliselta?

Jos huomaat hengityksen pidättämistä tai suun kautta hengittämistä ilman erityistä tarvetta, saattaa olla hyvä alkaa harjoitella rauhallista nenän kautta hengittämistä.

Tietoinen hengityksen tarkastelu ja sen rauhoittaminen voivat olla pieniä, mutta hyvin merkittäviä askeleita kohti parempaa vireystilaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Otetaan arki haltuun yhdessä

Klikkauksen päässä elämää helpottavista työkaluista ja ajattelua avartavista näkemyksistä.

#UnenVoima kirjeellä saat tietoa myös uusimmista blogi -kirjoituksista ja muista sisällöistä. Ei roskapostia, vain oikeaa asiaa!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.