Uupumisen ja esimerkiksi uniongelmien ehkäisyssä avain on tasapainon löytäminen, mutta kiireisessä arjessa pysähtyminen voi tuntua vaikealta. Selviätä onko sinulla kenties riski uupua.
Monesti unettomuuden tai uupumuksen syyt piilevät syvemmällä kuin ensi silmäyksellä ajattelemme. Uniongelmat, stressin oireet tai kehon fyysinen väsymys voivat olla merkkejä siitä, että olemme eläneet ylivireystilassa jo pitkään.
Tässä blogitekstissä tulen kertomaan, miten tunnistaa ylivireystila ja miten ennaltaehkäistä sitä. Sekä annan helppoja kysymyksiä siihen miten tunnistat salakavalasti hiipivän kuormittuksen ajoissa.
Jos emme ole entuudestaan tuttuja, kerron tällä videolla lyhyesti tarinani taustoja ja miten ylikuormitusta, uniongelmia ja uupumus riskiä voi tunnistaa ajoissa ja ennakoida:
Ylikierrokset saattavat näkyä aamuisin kiireisinä arkirutiineina, jolloin meillä on jatkuvasti puhelin, avaimet tai lasten tavarat hukassa ja ruokailukin tapahtuu hätäisesti. Myöhemmin iltaisin taas on haasteita rauhoittua, ja päivän kierrokset saattavat seurata mukana sänkyyn asti. Tästä alkaa oravanpyörä, jossa seuraava päivä alkaa väsyneempänä ja kulkee ylivireyden siivittämänä eteenpäin.
Kun keho kuormittuu liikaa, se oireilee usein esimerkiksi…
Moni huomaa suoriutuvansa päivän velvollisuuksista, mutta illalla sohva ja pieni hemmottelu, kuten suklaa tai karkkipussi, tuntuvat ainoalta helpolta tavalta purkaa päivän jännitystä.
- Kestääkö sinulla yli 30 min nukahtamisessa?
- Heräätkö yöllä useammin kuin muutaman kerran tai aamuyöllä niin, ettet saa enää unta?
- Tuntuuko usein, että sydän tykyttää ja nouseeko syke heti herätessä korkealle?
- Hengitätkö pinnallisesti, haukottelet tai huokailet paljon ja onko lihakset jumissa?
- Närästääkö? onko suolisto- ongelmia tai ruoansulatusvaivoja?
- Onko verenpaine koholla? särkeekö päätä usein?
- Sivuutatko perustarpeitasi: et muista syödä tai juoda? pitää taukoja? levätä? hengittää rauhallisesti?
- Tunnetko ettet ehdi pitää taukoja, tai niitä on vaikeaa pysähtyä pitämään?
- Tarkistatko normaalia enemmän, että olet tehnyt kaiken varmasti? Unohteletko usein asioita?
- Tuntuuko, että teet niin paljon mutta mikään ei silti riitä? Oletko usein tyytymätön tekemiseesi?
- Multitaskaatko?
- Ärsyttääkö helposti?
- Ahdistaako ilman selvää syytä?
- Onko sellainen tunne ettet pysty vaikuttamaan omiin aikatauluihisi tarpeeksi ja päivät täyttyvät liikaa muiden tarpeiden mukaan?
Mitä useampaan vastasit kyllä, sitä suurempi riski sinulla on ylikuormittua. Pitkäkestoinen stressi johtaa uupumukseen usein vasta kuukausien tai vuosien kuluessa. Siksi sitä on vaikea tunnistaa. Oloon tottuu eikä aina huomaa, miten mieli ja keho väsyvät.
Uupumisen ja esimerkiksi uniongelmien ehkäisyssä avain on tasapainon löytäminen, mutta kiireisessä arjessa pysähtyminen voi tuntua vaikealta. Liian usein oma keho jää huomioimatta, koska ylivirittyneessä tilassa on haastavaa kuunnella sitä.
Itselleni merkki ylikuormituksesta on pieni elohiiri silmänurkassa. Se on eräänlainen oma kehon "varoitusmerkki", joka muistuttaa pysähtymisen tarpeesta. Juuri tämänkaltaisia merkkejä opetan asiakkaitani tunnistamaan ja kuuntelemaan.
Haluan tukea asiakkaitani pitkäjänteisessä muutoksessa, ja olenkin luonut työkirjan nimeltä Kuormituksesta tasapainoon.
Tämä työkirja tarjoaa käytännönläheisiä vinkkejä ja tukea elämän tasapainottamiseen kiireisessä arjessa. Yksinkertaisia ja pysyviä muutoksia ei tarvitse tehdä kerralla, vaan opitaan vähitellen, millaista hallinnan tunnetta ja keveyttä arkeen voi saada askel askeleelta.
Työkirja on tarkoitettu tukemaan pysyvää muutosta. Olen lisännyt siihen myös videoita ja muuta lisämateriaalia, jotta arkeen tehtävät muutokset ja harjoitukset tulisivat osaksi päivittäistä rutiinia, eivätkä jäisi unohduksiin kiireen keskellä.
Olisi hienoa kuulla myös sinun kokemuksiasi – miten oma kehosi antaa sinulle merkkejä kuormituksesta tai väsymyksestä? Millaisilla merkeillä huomaat, että nyt olisi aika hiljentää tahtia? Tai, jos sinulla on jo pidempikestoista oireilua, jaa kokemuksesi, sillä toisten kokemukset voivat auttaa meitä ymmärtämään paremmin, kuinka erilaiset elämän kuormitukset voivat näyttäytyä.
Tästä linkistä pääset maksuttoman työkirjan odotuslistalle: unenvoima.fi/ladattavat/kuormituksesta-tasapainoon-tyokirja ja ehkä tästä alkaa myös meidän yhteinen matkamme kohti tasapainoisempaa elämää!
Klikkauksen päässä elämää helpottavista työkaluista ja ajattelua avartavista näkemyksistä.
#UnenVoima kirjeellä saat tietoa myös uusimmista blogi -kirjoituksista ja muista sisällöistä. Ei roskapostia, vain oikeaa asiaa!