Ajaako uniongelmat parisuhteen kriisiin?

Yhdessä nukkuvat paremmin vai nukkuvatko? Voiko pariskunta päättää nukkua erillään, vaikka asuvatkin yhdessä. Milloin "uniero" kannattaa?

Unenpuute nakertaa paitsi terveyttä, myös ihmissuhteita ikävällä tavalla.


Tiedetään, että paremmin nukkuneena teemme parempia päätöksiä, olemme kärsivällisempiä ja kuuntelemme toisia paremmin. Univaje vaikuttaa tutkitusti tunne-elämään negatiivisesti. Tämä voi tarkoittaa sekä parisuhteessa että muissa ihmissuhteissa sitä, että riitoja syntyy ja toisen tunteita ei jakseta ottaa niin hyvin huomioon.

Hyvät yöunet ovat siis todella tärkeitä kaikissa ihmissuhteissa ja aihe nousee esille usein asiakkaidenikin kanssa. Tiedän omasta kokemuksestanikin kuinka omat uniongelmat ja jatkuva muihin heijastuva väsymys saa tuntemaan häpeää ja toisaalta kuinka esimerkiksi puolison kuorsaus voi saada epätoivon ja jopa raivon partaalle yön pimeinä tunteina silloin, kun itse ei saa nukuttua. Parisuhteessa ja perheen sisällä on todella tärkeää kunnioittaa myös toisten unirytmiä ja unentarvetta.

Minusta on jo pitkään ollut korkea aika kyseenalaistaa varsinkin normit nukkumisjärjestelyissä. Kaikki läheiset ihmissuhteet hyötyvät riittävästä levosta ja hyvin nukutuista yöunista, joten ei tingitä näistä enää sosiaalisten velvotteiden tai ympäristön odotusten vuoksi.

Olisiko syytä kokeilla “unieroa”?
Pohdi: Onko vaikka levottoman unen tai kuorsaamisen takia eri huoneissa nukkuminen parisuhdetta heikentävä vai edistävä teko? Kunnioitetaanko perheessä jokaisen unirytmiä niin että on mahdollisuus mennä nukkumaan itselle sopivaan aikaan? Kunnioitatko omaa rytmiäsi ja tarpeitasi itse?

Miten toteuttaa unieroa?

Unieron toteuttamistapoja on erilaisia, ei ole yhtä oikeaa, pääasia on kuunnella yhteisiä tarpeita. Ratkaisu voi olla erilliset sängyt samassa huoneessa tai kokonaan eri makuuhuoneet. Jotkut käyttävät unieroa vaikka vain arkipäivisin ja taas viikonloppuisin nukutaan yhdessä. Samaan aikaan on tärkeää ylläpitää läheisyyttä muulla tavoin, yhteisen ilta-aterian tai iltarutiinien avulla.

Milloin uniero kannattaa ottaa käyttöön?

Hyvät ja huonot nukkumistottumukset tarttuvat ja vaikuttavat aina myös muihin. Illalla valvomaan jäävä, yöllä valvova tai aikaisin aamulla heräävä vaikuttaa tahtomattaankin myös toisen osapuolen uneen. Tässä yhtälössä yleensä kaikki häviävät ellei asiaa huomioida samassa taloudessa asuvien kesken. Nukkumiseen liittyviä tapoja kannattaa pohtia matalalla kynnyksellä, eikä antaa syntyä univajetta, joka altistaa isommille uniongelmille.

Toisaalta yhden ihmisen hyvät unitottumukset ja tavat voivat toimia kannustuksena muillekin. Olen huomannut tämän ainakin omassa perheessäni, jossa sekä puolison että lasten suhtautuminen uneen on selkeästi tiedostavampaa kuin monen muun tuntemani ihmisen.


Ja muista, että omaan nukkumiseen panostaminen ei ole koskaan itsekästä. Se on lähimmäisten arvostusta parhaimmillaan, silloin he pääsevät nauttimaan sinun parhaista puolistasi.

Otetaan arki haltuun yhdessä

Klikkauksen päässä elämää helpottavista työkaluista ja ajattelua avartavista näkemyksistä.

#UnenVoima kirjeellä saat tietoa myös uusimmista blogi -kirjoituksista ja muista sisällöistä. Ei roskapostia, vain oikeaa asiaa!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.